Buurkerk

Algemeen | Dispositie | Afbeeldingen | Audio
Plaats: Utrecht (gemeente Utrecht)
Bouwjaar: 1883
Orgelmaker(s): Johann Frederik Witte
Organist(en): Het gebouw is in gebruik bij Museum Speelklok

Twee particuliere schenkingen - in 1820 en 1872 - van bij elkaar 10.200 gulden vormden de opmaat voor de aanschaf van een nieuw orgel voor de Utrechtse Buurkerk. In 1883, ruim honderd jaar na de verwijdering van het voormalige Gerritsz.-orgel, plaatste Johann Frederik Witte een tweeklaviers instrument met zelfstandig pedaal en 31 registers. De architect Ferdinand Jacob Nieuwenhuis ontwierp een statig, vijfdelig front, met overwegend gotische elementen, zoals de twee rozetten, de spitsbogen en de pinakels. Details als diamantkoppen en plantenmotieven refereren aan andere stijlen. De speeltafel is in een orgelkamer geplaatst met vensters. Omwille van de symmetrie is aan de andere zijde ook een dergelijke uitbouw aangebracht.
Tussen 1908 en 1940 voegde De Koff onder andere een koppeling tussen pedaal en bovenwerk toe en plaatste hij op pneumatische laden een Voix céleste, een Clairon en een Scherp. In 1955 bleek dat er problemen waren met het mechanisme van de manuaalkoppel en dat het bovenwerk, gekoppeld aan het hoofdwerk, niets kon bijdragen aan het totale klankvolume. Pas in 1984, toen na een kerkrestauratie de Buurkerk deel ging uitmaken van het museum, ging Van Vulpen deze aandachtspunten te lijf. De restauratie behelsde een technisch herstel en het verwijderen van de toegevoegde registers en pneumatische laden. De ongelijkwaardigheid van hoofd- en bovenwerk werd opgelost door een positief aan het orgel toe te voegen met negen registers, waarvan het pijpwerk grotendeels afkomstig was van andere Witte-orgels. Van het grote aantal 'mechanische instrumenten' in Museum Speelklok is dit één van de weinige dat alleen door een musicus tot klinken kan worden gebracht.

Utrecht Buurkerk

      

Hoofdwerk [II] C-f3
Prestant 16'
Prestant 8'
Roerfluit 8'
Violon 8'
Octaaf 4'
Fluit 4'
Quint 3'
Octaaf 2'
Mixtuur III-V
Cornet D V
Fagot 16'
Trompet 8'

Positief [I] C-f3
Prestant 8'
Holfluit 8'
Quintadeen 8'
Octaaf 4'
Roerfluit 4'
Doublet 2'
Mixtuur III-IV
Cornet D III
Trompet 8'

Bovenwerk [III] C-f3
Bourdon 16'
Holfluit 8'
Salicet 8'
Viola 8'
Fluit travers 8'
Fluit 4'
Salicet 4'
Nazard 3'
Flageolet 2'
Schalmy 8'
Dulciaan 8'

Pedaal C - d1
Prestant 16'
Subbas 16'
Octaaf 8'
Bourdon 8'
Quint 6'
Octaaf 4'
Bazuin 16'
Trombone 8'


Werktuiglijke registers
koppeling HW-Pos
koppeling HW-BW
koppeling Pos-BW
koppeling Ped-HW
koppeling Ped-BW
tremulant BW
trede zwelkast BW
treden voor afsluiten combinatiestemmen HW, BW en Ped

    Gert Oost op het Witte-orgel van de Buurkerk met van Chr. Fr. Hendriks de Toccata in g kl.t. van de CD: Nederlandse orgelmuziek uit de Romantiek

De CD is te verkrijgen bij het Museum Speelklok