St. Catharinakathedraal

Algemeen | Dispositie | Afbeeldingen | Audio
Plaats: Utrecht (gemeente Utrecht)
Bouwjaar: 1903
Orgelmaker(s): M. Maarschalkerweerd
Organist(en): Wouter van Belle

Het hoofdorgel van de St. Catharinakerk in Utrecht was een geschenk van de katholieke burgerij ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van deze kerk als kathedraal van het bisdom Utrecht. Het werd gebouwd door de firma Maarschalkerweerd & Zoon, die dicht bij de kathedraal gevestigd was. Michaël Maarschalkerweerd had in 1877 ook al het koororgel gebouwd en hij was in de kathedraal actief als koorzanger en organist.

Het nieuwe orgel, dat in twee fasen werd opgeleverd (1903 en 1910) kreeg 29 registers verdeeld over twee manualen en pedaal. Het tweede manuaal werd in een zwelkast geplaatst.

Op verzoek van Hendrik Andriessen werd in 1939 een nieuwe speeltafel geplaatst met drie klavieren. De registers van het zwelwerk werden nu over twee klavieren verdeeld. Tevens werd de manuaal- en pedaalomvang uitgebreid. Op manuaal II werden een Quintfluit en een Terts bijgeplaatst. In 1965 werd het koororgel, dat op een oxaal boven het altaar stond, verkocht. Dit door Friedrich Wilhelm Mengelberg ontworpen oxaal werd tegen de orgelgalerij geplaatst. In 1996 heeft Vermeulen de Quintfluit veranderd in een Woudfluit en de Terts vervangen door de Dulciaan van manuaal III. De Basson-Hobo verhuisde naar manuaal III en op de vrijgekomen ruimte werd een Trompet geplaatst die afkomstig was uit het inmiddels afgebroken Maarschalkerweerdorgel uit de St. Aloysiuskerk te Utrecht.

De kas, ontworpen door Mengelberg, laat het grote raam in de westwand zichtbaar. Twee achthoekige torens markeren de zijkassen en een beeld van Gregorius de Grote, schutspatroon van de eenstemmige, Latijnse kerkzang, staat pontificaal in het midden van het front.

 

Bronnen:

Huidige dispositie  

Manuaal I C - g3
Prestant 16'
Bourdon 16'
Prestant 8'
Violon 8'
Bourdon 8'
Flûte harmonique 8'
Octaaf 4'
Gemshoorn 4'
Roerfluit 4'
Quint 3'
Octaaf 2'
Cornet D 5 st.
Mixtuur 2-3 st.
Trompet 8'

Manuaal II C - g3
Vioolprestant 8'
Quintadeen 8'
Flûte octaviante 4'
Woudfluit 2'
Trompet 8'
Dulciaan 8'

Manuaal III C - g3
Holpijp 8
Viola di gamba 8
Voix Caelestes 8'
Violine 4'
Basson-Hobo 8'

Pedaal C - f1 
Contrabas 16'
Subbas 16'
Octaafbas 8'
Cello 8'
Bazuin 16'
Tuba 8'

Koppelingen: I-II, I-III, II-III, I-III 16', Ped-I, Ped-II, Ped-III
Automatisch pedaal 
Vrije combinatie
Generaal crescendo
Treden zwelkast Man. II en III 
Stemming: gelijkzwevend

     

 
 
Webdesign Utrecht » SPRANQ