Torenpleinkerk (Willibrordkerk)

Algemeen | Dispositie | Afbeeldingen | Audio
Plaats: Vleuten (gemeente Utrecht)
Bouwjaar: 1810
Orgelmaker(s): Gideon Thomas Bätz
Organist(en): Dick van Dijk en Jan Boerwinkel. Vaste vervangers zijn Arie Griffioen en Piet Raadgever

De Remonstrantse Gemeente te Utrecht bestelde in 1810 een tweeklaviers orgel bij Gideon Thomas Bätz. De gemeente kon dit echter niet bekostigen en het orgel vond in 1819 een plek in de Fransiscus Xaveriuskerk te Amersfoort. Het instrument dat in 1812 geleverd werd aan de Remonstranse Gemeente bevatte negen registers op één manuaal en aangehangen pedaal. Waarschijnlijk had Bätz bij de bouw van dit instrument ouder materiaal hergebruikt; zo heeft hij de windlade vergroot en was het metalen pijpwerk afkomstig van verschillende bouwers. Het instrument kreeg een traditioneel opgebouwd viervoetsfront en een opmerkelijk hoge onderkas. Christiaan Stulting plaatste het in 1866 in de Torenpleinkerk in Vleuten. De uitbreiding van het kerkgebouw in de zeventiger jaren van de vorige eeuw was de aanzet tot een grondige restauratie van het orgel. Flentrop verving in 1972 de registerslepen en herstelde wijzigingen die in de loop der tijd in de constructie en de dispositie waren aangebracht. In dit kader werden de registers Bourdon 16' (Discant), Quintadeen 8' en de Prestant 4' (Discant) geheel nieuw gemaakt. Het orgel werd geplaatst op het vergrootte balkon tegen de westwand van het nieuwe kerkinterieur. De kleuren (eiken imitatie en wit), waarin de grenen kas is gehuld, zijn in het midden van de jaren '90 van de vorige eeuw aangebracht. Toen zijn ook het snijwerk en de labia verguld. De kas is traditioneel getooid met een Davidsbeeld en twee bazuinengeltjes. De mechanieken zijn nog geheel origineel, evenals de klaviatuur, die zich in de achterwand bevindt.

Op maandag 7 en dinsdag 8 januari 2019 is het orgel overgebracht naar de orgelmakerij van Van Rossum waar het instrument zal worden gerestaureerd. De verwachting is dat het instrument eind 2019 terugkeert naar Vleuten. 

Dispositie
Manuaal C - e3
Praestant 4' c1 t/m e3 (1972)
Holpijp 8'
Bourdon 16' discant (1972)
Quintadeen 8' (1972)
Quint 3'
Fluit 4'
Octaaf 2'
Gemshoorn 2'
Mixtuur II-IV bas/discant
Pedaal C - g1
aangehangen
Tremulant
Windventiel
Toonhoogte: A = 432 Hz.


Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Amersfoort

Reitze Smits bespeelt het Bätzorgel van Vleuten. Allegro e presto uit de Toccata in G - J.S. Bach (1685-1750). Het werk staat op de CD 'Bätzorgels in de Vechtstreek' uitgebracht door de Stichting Concerten Pieterskerk Breukelen

 
 
Webdesign Utrecht » SPRANQ