Willibrorduskerk

Algemeen | Dispositie | Afbeeldingen | Audio
Plaats: Utrecht (gemeente Utrecht)
Bouwjaar: 1885 - 1947 - 2005
Orgelmaker(s): Maarschalkerweerd, Verschueren, Elbertse
Organist(en): D. van Din (titularis), H. Scholte (hulp-organist)

Toen de Utrechtse Willibrordparochie zich in 1842 vestigde in gebouw Silo aan de Herenstraat, plaatste de firma Stulting & Maarschalkerweerd er een tweeklaviers orgel met 16 registers. Na de bouw van de huidige Willibrorduskerk (vanaf 1875-1877) werd Silo verkocht en plaatste Maarschalkerweerd & Zoon het orgel over naar de Hervormde kerk van Middelharnis. Kerk en orgel gingen in 1905 in vlammen op.

Voor de Willibrorduskerk bouwde Michaël Maarschalkerweerd een nieuw orgel met zestien registers op twee manualen en pedaal. Het orgel werd, in overeenstemming met de liturgische principes van het Bernulphusgilde, dicht bij het altaar geplaatst op een galerij in het transept en niet, zoals bij Maarschalkerweerd gebruikelijk, op een koorzolder aan de westzijde van het middenschip. In 1915, na de dood van Michaël, plaatsten de voortzetters van het bedrijf het nevenwerk in een zwelkast. De door Friedrich Wilhelm Mengelberg ontworpen orgelkas is in 1947 verloren gegaan toen Verschueren het instrument ombouwde en van een modern pijpenfront voorzag. Verschueren voegde de Zwitserse Pijp, de Zingend Prestant, de Sesquialter en de Cymbel toe. Het geheel werd voorzien van een elektro-pneumatische tractuur en op de bovenste galerij aan de westwand van het schip geplaatst.

Tijdens de kerkrenovatie in 1997 werd het orgel gerestaureerd en uitgebreid door Elbertse. Hierbij is mede gebruik gemaakt van transmissies en unit-registers. De tractuur werd elektromechanisch en de zwelkast werd voorzien van een dubbele wand. De kas is op de onderste koorgalerij geplaatst en de speeltafel op de begane grond. Het orgel heeft een neogotisch front, maar de bekroning met bogen en pinakels laat nog op zich wachten.

 

Bronnen:

  • Paul Houdijk, Maarschalkerweerd & Zoon in Kerkorgels (2008)
  • Jos Laus, Maarschalkerweerd & Zoon Orgelmakers te Utrecht (2008)

 

Huidige dispositie

Hoofdwerk [I] C - g3
Prestant 16' (2005)
Bourdon 16'
Prestant 8' 
Salicionaal 8'
Bourdon 8'
Prestant 4' 
Fluit 4' 
Quint 3 2/3'
Flageolet 2' 
Mixtuur 4-6 st.
Cornet 2-5 st. 
Trompet 8'

Zwelwerk [II] C - g3 
Open Fluit 8'
Gamba 8' 
Céleste 8'
Holpijp 8'
Zingend Prestant 4'
Fluit Octaviante 4'
Sesquialter 2 st. 
Cymbel 4 st. 
Trompet Harmonique 8'
Hobo 8'
Tremulant

Pedaal C - f1 
Prestant 16'
Subbas 16' 
Octaaf 8'  
Prestant 4'
Fluit 4'
Bazuin 16'
Trombone 8' (2005)

Koppelingen: I + II, I + II 4', I + II 16', II + II 16'
Pedaal - Hoofdwerk, Pedaal - Zwelwerk
 
Speelhulpen: 6 Vaste combinaties (pp - p - mf - f - ff - tutti), 1 vrije combinatie, automatisch pedaal, Tongwerken uit (bazuin 16', trombone 8', trompet 8', trompet harm. 8', hobo 8' ) en Generaal Crescendo.

 

 
 
Webdesign Utrecht » SPRANQ