Grote of St. Petruskerk

Algemeen | Dispositie | Afbeeldingen | Audio
Plaats: Woerden (gemeente Woerden)
Bouwjaar: 1768
Orgelmaker(s): Johann Heinrich Hartmann B├Ątz
Organist(en): Kees Bruggeman, Ad van Pelt en Annelies van Zoelen-Kuus

Het majesteitelijke hoofdorgel in de Petruskerk te Woerden staat er na bijna 250 jaar nog net zo bij als toen het opgeleverd werd. Vrijwel al het pijpwerk uit 1768 is nog aanwezig en de materiele 'verbeteringen' die orgelbouwers in de loop van de tijd hebben aangebracht zijn in 1969 door Van Vulpen weer ongedaan gemaakt. (Zo heeft Mart Vermeulen in 1911 een derde klavier aangebracht waarvan de pijpen in een zwelkast achter het hoofdwerk werden geplaatst. Ook zijn in 1939 door C. Verweys een aantal registers gewijzigd en toegevoegd.) De stemming (gelijkzwevend) is echter niet origineel. Deze aanpassing is gedaan in het kader van een grote reparatie in 1821 door Johann Caspar Friedrichs. In 1992 is het orgel opnieuw geïntoneerd door Van Vulpen.

Toen de vroedschap van Woerden in december 1765 besloot dat er een nieuw orgel gebouwd moest worden, kreeg de Utrechtse orgelmaker Johann Heinrich Hartmann Bätz de opdracht toegekend. Hij voltooide het instrument, bestaande uit hoofdwerk, rugwerk en pedaal in 1768. Het telde 27 registers.

De kas, met snijwerk van de Leidse beeldsnijder Johannes Schaddé lijkt een kopie van het wereldberoemde Müller-orgel van de Grote of St. Bavokerk te Haarlem, met uitzondering van de sterk gereduceerde pedaaltorens. Op het rugwerk staat het stadswapen van Woerden, geflankeerd door musicerende engelenfiguren. De hoofdkast wordt bekroond door een harp-spelende David, eveneens omgeven door musicerende engelen.

Huidige dispositie

Hoofdwerk [II] C - d3
Prestant 16'
Baardpijp 8'
Roerfluit 8'
Quintadeen 8'
Octaaf 4'
Fluyt 4'
Quint 3'
Octaaf 2'
Nagthoorn 2'
Mixtuur 4-8 st.
Trompet 8'
Vox humana 8'

Rugwerk [I] C - d3
Prestant 8'
Holpyp 8'
Octaaf 4'
Fluyt 4'
Nasaat 3'
Superoctaaf 2'
Flageolet 1 1/2'
Mixtuur 3-6 st.
Cornet D 4 st.
Trompet 8'

Pedaal C - d1
Bourdon 16'
Prestant 8'
Octaaf 4'
Fagot 16'
Trompet 8'

Koppelingen: Hoofdwerk - Rugwerk, Rugwerk - Hoofdwerk, Pedaal - Hoofdwerk
Tremulanten: Hoofdwerk, Rugwerk
Temperatuur: gelijkzwevend

      

Op de website www.orgelconcerten.ncrv.nl kunt u orgelconcerten terugvinden die de NCRV heeft uitgezonden op radio van de jaren vijftig tot enkele jaren geleden. Deze concertopnames en orgelbespelingen geven een breed beeld van de orgelmuziek, die door buitenlandse en Nederlandse organisten, in de tweede helft van de twintigste eeuw ten gehore worden gebracht.
Het orgel van Woerden is hier te beluisteren in een concert van Wim van Beek

 
 
Webdesign Utrecht » SPRANQ