Activiteiten

Excursie Elburg 24 oktober 2023

Een bezoek aan het orgelmuseum in Elburg stond al lang op het programma van het bestuur. Op dinsdag 24 oktober 2023 werden de deelnemers ingeluid met de klanken van het carillon van Elburg. In 1977 werd onder leiding van de heer Maarten Seijbel geld ingezameld en in 1977 goot de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts uit Asten een nieuw carillon voor de toren van de Grote- of Sint Nicolaaskerk te Elburg.

 

Dezelfde Maarten Seijbel leidde ons rond door ‘zijn’ museum. Hij was, naast hoofdorganist van de Grote of St. Nicolaaskerk, de oprichter van het Nationaal Orgelmuseum. Met veel enthousiasme leidde hij ons door de collectie en lardeerde zijn verhaal met bijzondere voorvallen betreffende het vormen van de collectie van het museum. Zeker zijn, met de vulpen geschreven, brieven aan de fondsen waren vaak zo overtuigend dat hij vele mooie stukken heeft kunnen verwerven. 

De organist Harry Hamer demonstreerde de verschillende orgels en gaf aan het eind van de rondleiding nog een kort concert op het zgn. Boon-orgel.

 

Na een korte pauze in restaurant De Haas vertrokken we naar de Nicolaaskerk waar we werden ontvangen door Jurjan Lipke, organist van de kerk. Als eerste demonstreerde hij het koororgel, met pijpwerk van o.a. Albertus Hinsz., door het spelen van een variatiereeks over het lied “Freu dich sehr, o meine Seele” van Georg Böhm. Op het Quellhorstorgel speelde hij het koraal en de variaties over ‘Een vaste Burcht’ van Jan Zwart.

In de kerk werden we nog gewezen op de houten triomfboog, het enige exemplaar dat in Nederland de reformatie heeft overleefd. Nu is er een raamwerk boven maar voor de reformatie stonden er naast een crucifix een beeld van Maria en Johannes op deze triomfboog.


Foto's van de excursie naar Elburg

Klik op de foto om deze te vergroten.


 

Zie ook 'Nieuwsbrieven en actualiteiten' in de footer.


Klankbeeld Van Oeckelenorgel Lage Vuursche

Klik hier om het klankbeeld te bekijken.